Herken jouw staat van zijn

Neem een moment om even bij jezelf in te checken. Doe je ogen dicht en voel waar je adem zit. Adem je meer vanuit de buik of juist vanuit de borst? Hoevaak adem je per minuut?

Je ademt 24 uur per dag. Afhankelijk van je ademfrequentie, adem je tussen de 8.000 en 36.000 keer per dag. Een optimaal adempatroon zit ongeveer tussen de 6 en 8 ademhalingen per minuut. Bij de gemiddelde mens ligt tussen de 16 tot 20 per minuut. Dat is aanzienlijk hoger!

Hoe vaak je ademt is niet alleen afhankelijk van je fysieke inspanning, maar ook van je staat van zijn. Als je merkt dat je in rust te hoog en te snel ademt kan dat betekenen dat je in een meer gestresste staat bent.

Nu je bewust bent van jouw staat kan je je ademhaling bewust veranderen om zo jouw staat te veranderen.

Voordelen van ademen

We zijn ons meestal niet bewust van de kracht van ademen. Door te ademen volgens deze methode verhogen we de zuurstofniveau's in het lichaam. Enkele van de mogelijke voordelen van ademwerk zijn:

 1. Reduceert stressniveau
  Langzame, diepe ademhaling kan de ontspanningsreactie van het lichaam activeren, wat kan helpen om gevoelens van stress en angst te verminderen.
 2. Verbetert immuunrespons
  Gecontroleerde ademhaling kan helpen om de lymfestroom te vergroten, wat belangrijk is voor de werking van het immuunsysteem.
 3. Verhoogde focus en concentratie
  Gecontroleerde ademhaling kan helpen om de gedachten leeg te maken en de focus te verbeteren.
 4. Verbeterde stemming
  Tijdens ademwerk komen endorfines vrij. Ook wel het gelukshormoon! Dit zorgt ervoor om spanning los te laten en gevoelens van kalmte en welzijn te bevorderen.

Ervaar het zelf tijdens een workshop

Benieuwd wat de ademwerk voor jou kan betekenen? Neem gerust contact op of kom langs bij een workshop.