Stap uit je comfortzone

We leven in een tijd vol comfort. We worden wakker in een warm huis, stappen onder een warme douche en vervolgens stappen we in de auto en zetten we daar ook de verwarming aan. Daarnaast kan je tegenwoordig alles online bestellen en komen ze het bij je voordeur afleveren. Ons lichaam is gebouwd om korte periodes van stressprikkels te doorstaan. Denk hierbij aan koude, hitte of een gebrek aan voedsel. Voor deze stressprikkels ontwikkelden we in de evolutie succesvolle strategieën. Wij als mensheid hebben hier slimme oplossingen voor bedacht maar dat heeft verregaande gevolgen voor onze energie en gezondheid.

We are so successful at being comfortable, that comfort has become the enemy of our success…

We worden steeds zwakker

Door al het oncomfortabele weg te halen uit ons dagelijks leven is er geen noodzaak meer om te bewegen. Naast elke trap staat wel een roltrap of een lift. Is het een beetje fris buiten doen we snel een dikke jas aan en overal waar we komen wordt gezorgd voor een aangename temperatuur. We worden gestuurd om lui te zijn. 

Door het leven in die comfortzone worden we steeds zwakker. Onze spieren nemen af, we worden steeds dikker en vatbaarder voor ziektes.

Weerstand maakt weerbaar

Door regelmatig de weerstand op te zoeken maak je je weerbaar tegen tegenslagen. Hoe doe je dit? Door de dingen aan te gaan waar je weerstand bij voelt.

 • Een koude douche
 • Een zware training
 • Een gezond eetpatroon
 • Die telefoon wegleggen
 • De stilte opzoeken
 • Dat vervelende gesprek aangaan

Zoek die weerstand op. Want weerstand maakt je sterker!

Mindset en focus versterken

Door middel van koude training simuleren we zo'n korte heftige stressprikkel. Door bijvoorbeeld in een ijsbad te stappen kunnen we leren hoe we reageren tijdens acute stress. Keer je meer naar binnen of ga je juist het gevecht aan. Hier zitten waardevolle lessen in. Vervolgens is het doel om de controle weer terug te pakken. Dit doen we met onze ademhaling en mindset. Het is bijzonder om te zien hoe iemand tijdens een workshop van volledige paniek naar complete rust gaat in enkele minuten. De reacties die ik krijg zijn dan ook dat deelnemers meer vertrouwen in lichaam en geest ervaren. Van te voren hadden ze nooit gedacht dat ze met gemak een aantal minuten in het ijs kunnen zitten.

Enkele voordelen van mindset en focus training

 1. Doorzettingsvermogen
  Zet in de ochtend de douche op koud of stap in het ijsbad. Het ego zal je er proberen uit te praten maar door toch door te zetten train je het doorzettingsvermogen
 2. Incasseringsvermogen
  Door regelmatig aan bijvoorbeeld koude training te doen vergroot je het incasseringsvermogen en kan je beter leren omgaan met stress in het dagelijks leven
 3. Gezondere geest
  Neem het vertrouwen terug in lichaam en geest. Jij bent sterker dan je denkt!
 4. Innerlijke (oer)kracht voelen
  Tijdens een ijsbad komt er een oerkracht en energie vrij
 5. Concentratievermogen verbeteren
  De focus en rust die ontstaat bij koude training neem je mee voor de rest van de dag!

Ervaar het zelf tijdens een workshop

Ook aan je mindset en focus werken? Neem gerust contact op of kom langs bij een workshop.