Voel je je traag en kan je je niet concentreren? Heb je overwogen om koude training te proberen? Het is aangetoond dat het blootstellen van het lichaam aan koude temperaturen, of het nu gaat om koude douches, ijsbaden of cryotherapie, een verscheidenheid aan fysieke en mentale voordelen biedt. Hieronder zullen we onderzoeken hoe blootstelling aan kou je energie en focus kan vergroten.

Laten we eerst eens kijken wat er met je lichaam gebeurt als je wordt blootgesteld aan koude temperaturen. Wanneer je lichaam kou voelt, activeert het je sympathische zenuwstelsel, wat de "vecht- of vlucht" -reactie veroorzaakt. Deze (stress)reactie zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline en noradrenaline afgeeft, hormonen die de hartslag, bloeddruk en ademhalingsfrequentie verhogen. Deze fysiologische veranderingen kunnen zorgen voor een uitbarsting van energie en focus, waardoor je elke taak kunt aanpakken. Een gecontroleerde stressreactie is heel gezond voor het lichaam. Wij denken dat stress ongezond is maar integendeel. Het probleem ligt bij chronische ongecontroleerde stress. Daarmee pleeg je op lange duur roofbouw op het lichaam.

Koude training stimuleert je sympathische zenuwstelsel (je 'vecht- of vluchtreactie') om noradrenaline vrij te maken.

Mentale helderheid en verbeterde cognitieve functie

Bovendien is aangetoond dat blootstelling aan koude de bloedsomloop verbetert, wat de cognitieve functie kan verbeteren. Wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan kou, vernauwen je bloedvaten zich, waardoor het bloed van je ledematen naar je kern wordt geleid. Deze omleiding van bloed kan de bloedtoevoer naar je hersenen verhogen, waardoor deze meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Deze verhoogde bloedstroom kan de cognitieve functie verbeteren en de mentale helderheid verbeteren.

Blootstelling aan kou in je routine opnemen

Dus, hoe kun je blootstelling aan kou in je routine opnemen om je energie en focus te vergroten? Hier zijn een paar ideeën:

  • Een koude douche nemen. Begin met een warme douche en draai het water geleidelijk kouder totdat het zo koud is als je kunt verdragen. Probeer dit een maand en zet de temperatuur steeds kouder. Begin met 15 sec en bouw dit wekelijks op naar 30 sec, 45 sec en einde van de maand zit je al op een minuut!

  • Zwemmen in natuurwater. Zorg dat je einde van de zomer wekelijks in het natuurwater gaat zwemmen. Als het water geleidelijk kouder wordt richting de winter kan je er beter aan wennen.

  • Neem een ​​ijsbad. Vul een bak met koud water en voeg ijs toe tot het water ongeveer 5-6 graden is. Stap in het bad en blijf 2-3 minuten zitten.

  • Probeer cryotherapie. Bij cryotherapie wordt je lichaam gedurende een korte periode (meestal 2-3 minuten) blootgesteld aan extreem lage temperaturen (meestal rond de -110 graden). Cryotherapie is beschikbaar in sommige sportscholen en spa's.

Kortom, blootstelling aan kou kan een natuurlijke en effectieve manier zijn om je energie en focus te vergroten. Door je sympathische zenuwstelsel te activeren, de bloedsomloop te verbeteren en het noradrenalinegehalte te verhogen, kan blootstelling aan kou je helpen elke taak aan te pakken.

Interesse gekregen?

Op zoek naar wat koude training voor jou kan doen? Neem contact op of kom langs bij een event!